pühapäev, 13. jaanuar 2013

Kiipeilyareena

Mõnede kodanike õhutusel kiirtrett Helsinkisse, väidetavalt Põhjamaade suurimasse ronimissaali, mis asub suhteliselt kesklinnas, Salmisaaris. Ilmselt endine mingit sorti energiatootmishoone, kus kõrgust jagub, on ümber profileeritud kohalikuks tervisekeskuseks, kus ruumi ka korralikule ronimishallile - see ulatub keldrist katuseni. Esmapilk avanes kuskilt esimeselt või teiselt korruselt, kust seinad ja ronijad olid klaasi taga näha nagu kalad akvaariumis. Üsna vinge. Sisseminnes oli esimene emotsioon, kui väike see koht nö-pindalalt on. mitte rohkem, kui 20x20m ruumis paiknesid ümberringi seinad ja keskel oli veel üks ca 20m kõrgune saar, kus olid samuti rajad. Seinaäärsed rajad olid enamasti max 20m, aga enamasti lühemadki. Olulise erandina oli otsaseina kasutatud kogu pikkuses ja seal kõrgus 29m sein... vot see oli vinge.  Veel oli tähelepanuväärne see, et kui enamus seinu olid madalamad, siis see tuli sellest, et poole peal olid rõdud, kust läksid omakorda edasi teised seinad - ronimisseinad üksteise otsas! Lisak oli poole kõrguse pealt pääs veel eraldi saali, kus oli veel natuke seinu ja boulderingi... ja siis oli veel üks korrus, kus oli veel seinu. Kolmekorruseline ronimissaal!

Alguses tuli näidata julgestusoskus kähku ette, siis võis vabalt ringi tõmmata. Enamus suuremaid seinu olid ainult altjulgestamise jaoks. Selleks peab olema kaasas oma köis või tuleb kohapealt 5 euriku eest laenutada. Kuna mul endal on ainult 50m köis, siis seda ma kaasa ei võtnud.

Ronisime alguses lihtsamaid radu ülatljulgestuses, siis natuke keerulisemaid, siis boulderingi..ja siis oli tunne, et ega vist nendele kõrgetele altjulgestusseintele väga asja ei olegi. Kulutasime väga rahulikus tempos ronimisega 5 tundi ja kahepeale 3l jooki. Käed ja käte nahk olid läbi, sest üldiselt olid seinad abrasiivsed - kui kuskile nahk vastu läks, siis sealt ta kiiresti ka kulus.

Kokkuvõttes väga kõva andmine ja kahju, et Eestis midagi sellist ei ole. Nagu Islandiski, on üldine joon selge - selliseid asju saab teha mingitele vanadele tehasehoonetele uue elu andmisega, mis ilmselt sünnib koostöös KOViga.

Tegevus: ronimine
Kestus: 5h

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar